Престъпленията на комунизма

юни 16, 2008 в 1:58 pm | Публикувано в За света | Вашият коментар
Етикети: ,

„Историята е наука за човешкото нещастие” – Реймон Кьоно.

И комунизмът съвсем естествено се вписва в границите на тази сентенция. Нещо повече, той е един от най-напрегнатите и най-значимите моменти. Комунизмът стои в центъра на епичното платно на краткия двадесети век, който започва през 1914 г. и завършва в Москва през 1991 г. Комунизмът, за който говорим няма нищо общо с възвишените идеи на Платон в „Републиката” и на Томас Мор в „Утопия”. Това е реален комунизъм, който съществува в определена епоха, в определени държави, олицетворен от вождове като Ленин, Сталин, Мао, Хо Ши Мин, Кастро. За да утвърдят властта си, комунистическите режими, които започват с отделни престъпления и стигат до кланета, издигат като система на управление масовата престъпност.

Престъпленията на комунизма не са подлагани на оценка нито от историческа, нито от морална гледна точка. Но за какво става дума, какви са тези престъпления? Не е възможно изчерпателно да се посочат многобройните престъпления срещу морала, човешката цивилизация и националните култури, които съпътстват комунизма в цялата му история. Сталин разрушава стотици църкви в Москва, Чаушеску унищожава историческото сърце на Букурещ, за да издигне мегаломанските сгради и булеварди; Пол Пот събаря камък по камък катедралата в Пномпен и оставя джунглата да погълне храмовете в Ангкор; по време на маоистката културна революция безценни съкровища са унищожени и изгорени от червените кхмери. Но колкото и да са страшни за засегнатите нации и цялото човечество тези разрушения от гледна точка на бъдещето, нищо не може да се сравни с масовите убийства на мъже, жени и деца.
Въпреки цифрите, които са приблизителни, занижени и изискват още множество уточнения, може да се направи равносметка, която дава представа за размерите на феномена и позволява да се проникне в сериозността на проблема:
– СССР – 20 милиона убити,
– Китай – 65 милиона убити,
– Виетнам – 1 милион убити,
– Северна Корея – 2 милиона убити,
– Камбоджа – 2 милиона убити,
– Източна Европа – 1 милион убити,
– Латинска Америка – 150 хиляди убити,
– Африка – 1 милион и 700 хиляди убити,
– Афганистан – 1 милион и 500 хиляди убити,
– международно комунистическо движение и комунистически партии, които не са на власт – десетки хиляди убити.
Общата сума се доближава до сто милиона убити.
В тази таблица не могат да бъдат отразени специфичните за всяка страна измерения на феномена. Безспорно е, че „палмата на първенството” се пада на Камбоджа, където Пол Пот за три години и половина убива по най-жесток начин, чрез глад и мъчения една четвърт от населението на страната. Маоисткият опит от своя страна, поразява с размерите на засегнатите маси. Колкото до опита на ленинска и сталинска Русия, той смразява кръвта със своята експериментална, но напълно обмислена, политическа логика.
Други престъпления са тези срещу мира. Сталин извършва престъпления от този тип, когато преговаря тайно с Хитлер и подписва двата договора от 23 август и от 28 септември 1939 г. за разделянето на Полша и присъединяването на прибалтийските държави, Северна Буковица и Бесарабия към СССР. Както и когато напада Финландия на 30 ноември 1939 г. Неочакваната атака на Северна Корея срещу Южна Корея на 25 юни 1950 г. и масираното настъпление на армията на комунистически Китай са престъпления от същия тип. Комунистическият преврат в Афганистан доведе на 27 декември 1979 до масирана военна намеса на СССР, избухна война, чиито пламъци още не са угаснали.

Това са само част от меко казано, безбройните престъпления извършени от комунистите. С усилие на въображението си трябва да се опитаме да разберем, какво е представлявала тази огромна трагедия, която ще продължи да дава отражение върху историята на света и през идните десетилетия.

Реклами

TrackBack URI

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: