Медиите в Перник, жалки или достойни за съжаление?

февруари 24, 2008 в 1:10 am | Публикувано в За Перник | Вашият коментар
Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

the-3-monkeys.jpgЕдно проучване постави Перник на последно място в страната за най-предпочитано място за живот. Критериите бяха много и разнообразни, но сред тях не се нареди свободата на словото… Още един показател, по който Перник е закотвен на дъното. В града от край време кретат 2 вестника, които съществуват благодарение на милостинята на агенциите за недвижима собственост и освен да отварят работа на работниците в печатницата, нищо друго полезно не правят.

В тях работят не повече от 5 „журналиста“ общо, нито един от тях с нужното образование. По-правилно е да ги наречем стенографи, отразяващи речите на червената хунта в града или сътрудници за бъдещата автобиография на Янакиева. Но не в тях е бедата, а в техните шефове, един от които – Иван Петров, стълб на демокрацията в региона и общински съветник от комунистическата партия. За каква свобода на словото говорим?!?

Не бива да бъдат съдени твърде строго пернишките репортери, все пак това са хора със семейства, за които заплатата и финансовата стабилност са по важни от каквато и да било гражданска позиция, достоверност на публикуваните материали и обществена значимост, но все пак, тук става въпрос за подмяна на общественото мнение и чиста доза „промиване на мозъци“.

Какво да кажем за местната кабелна телевизия, която въпреки, че е собственост на хора извън червените среди се „слага“ без никакви притеснения на кмета, реже неудобните коментари и още по-зле, дори не си прави труда да ги търси. Там място нямат важните за Перник събития, не се търси гледната точка, журналистическото проучване, а се извършва чиста доза ПР на общинската администрация. Но и там проблемът с журналистите е същият и никой не би искал да рискува мизерната си заплата от 250-300 лева.

Ами радиоефирът- освен една радиоточка и чалга-радия, чийто водещи звънят в спешна помощ, за да си направят гавра с болничните служители, в това пространство няма абсолютно нищо, което да се открои с оригиналност и нюх към истинската журналистика.

За интернет пространството ще се въздържим от коментари относно нашите колеги, или хубаво или нищо.

Жалкото е, че никой не осъзнава нуждата от промяна на тези тенденции, които са една от основните причини за слабата гражданска позиция на перничани, тяхната незаинтересованост от бъдещето на града, заблудата на аудиторията и неинформираността им по нещата, които се случват в града.

На Перник е нужна, силна и независима медия, такава каквато е ИМ „Перуник“.Няма да ни видите на пресконференции или коктейли, на партийни събрания и шаблонни събирания, защото ние отразяваме новините и живота в Перник, такъв къкъвто е, без червени очила на очите и финансова тежест на раменете.

Реклами

TrackBack URI

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.
Entries и коментари feeds.

%d блогъра харесват това: